
I gränsområdet mellan Stockholm och Solna växer nya Hagastaden fram kvarter för kvarter, tätare än någon tidigare stadsdel. Genom hela området löper ett parkstråk från öst till väst, en grönskande lunga, utformad av AJ Landskap. Vi hämtar följande beskrivning från hemsidan;
Norra Stationsparken utformas som en grönskande lunga i staden med rumsskapande och artrik grönska, sitt- och mötesplatser, vattenlek med mera. Målet med gestaltningen har varit att skapa en variationsrik parkmiljö i mänsklig skala med bra mikroklimat som är tryggt och hållbart utformade.
Den öst-västliga delen av parken är en långsträckt, svagt terrasserad park inramad av trädrader och kantas av Hagaesplanaden, som söder om parken utgörs av en gågata och norr om parken en cykelgata. Nivåskillnaderna är karaktärsskapande och de plana ytor som skapas utformas utifrån funktion och klimatläge. En inre parkväg längs den södra sidan kopplar ihop parkrummen med ett böljande och svepande formspråk. Dagvatten hanteras lokalt och fördröjs genom längsgående diken som kantar parken. Dagvatten från gatan leds in i parken.
Delar av den nord-sydliga delen av parken är redan anlagd och är utformad som en serie tydliga rektangulära terrasserade lek-, aktivitets- och parkytor för olika åldersgrupper. Den sluttar kraftigt från norr till söder och tar upp en höjdskillnad på fem meter. Genom parken slingrar sig ett rampsystem som ökar tillgängligheten. Mellan ramperna skapas parkrum med aktivitetsbaserat innehåll.
Hagaplan är det nya torget i Hagastaden och stadsdelens största och viktigaste offentliga stadsrum. Torget ligger i gränsen mellan Stockholm och Solna och blir en central kollektivtrafiknod och omstigningsplats genom mötet mellan tunnelbana och ett
flertal busslinjer. Hagaplan blir ett sammanlänkande torg mellan Stockholm och Solna och får även funktionen av entrétorg för det nya universitetssjukhuset Nya Karolinska Solna.
Omgivningen utgörs av en tät stad med låg andel friyta per invånare. Hagaplan blir
därför viktigt som offentlig friyta, inte bara för besökare och arbetande, utan även för boende i stadsdelen.
Hagaplans torgrum splittras upp av bebyggelse och torgets olika delar får delvis olika funktioner och rumsliga förutsättningar och därigenom olika karaktärer. Ingångspunkten för gestaltningen har varit att inordna Hagaplans olika karaktärer i en sammanhållen helhet med karaktärsfull och tydlig identitet.
Hagaplan omges av breda gator och stora byggnader. Träd används därför i hög grad både längs gator och på torget som viktiga rumsskapande element och även för att skapa en behaglig mänsklig skala på torget.
Hagaplan är ett torg och stadsrum med identitet och med plats för många värden och aktiviteter som samsas på liten yta. Torget byggs upp av tre olika karaktärer inom en sammanhållen helhet: ett klassiskt öppet stadstorg, ett grönskande parktorg och ett utåtriktat gatutorg. Torget hålls samman som ett torg genom gemensamt golv av natursten och karaktärsfull användning och utformning av sittmöbler, murkanter och träd.
Höjdskillnader nyttjas för att skapa rumsligheter och ger förutsättningar för olika värden och för ett varierat folkliv med plats för alla. Trädens volymer används som rumsskapande element och för att överbrygga skalan mellan människa och byggnader – staden i ögonhöjd.
Anders Jönsson har varit ansvarig arkitekt och kommer att guida oss runt och berätta om detta stora parkprojekt.
TID OCH PLATS: Torsdag den 8 Maj, kl 16.00 – 17.30 (ca).
Vi samlas strax före 16.00 vid den runda Life-Sciencebyggnaden vid Hagaplan.
OBS! Anmälan och avgift
Anmälan via mail. Avgift 100:-/person, betalas i förväg via BG eller Swish, men först när plats bekräftats.