
Karolina Keyzer, som var ansvarig arkitekt, har gett oss den här beskrivningen:
Bromma kyrka sägs vara Stockholms äldsta byggnad som fortfarande är i bruk. Rundhuset byggdes år 1168, år 2018 firade kyrkan 850 år. Kyrkan har byggts om och till genom århundradena. Idag består Bromma kyrka av en komposition av åtta delar, där vårt tillägg med absid, ljusbärare, hiss och en ny norrvänd förrättningsträdgård är den senaste. Vi blev inbjudna till ett parallellt uppdrag i två steg. Uppgiften var att varsamt gestalta ett nutida tillägg i dialog med tid och rum. Att bidra med omsorgsfull arkitektur, att ge plats för ett stilla rum med ljusbärare i tillägg till kyrkorummet och att samtidigt tillgängliggöra kyrkan för besökare och personal med hiss. Allt på mindre än 50 kvadrat, helst osynligt från vägen. Vi träffade kyrkoherden, lärde känna platsen, församlingen och byggnadens historia och drog oss till minnes vad min vän och läromästare, Ove Hidemark, professor i restaureringskonst, sagt om tid och tillägg.
Vi ritade ett litet hjälphus, ett syskon till kyrkans första medeltida utbyggnad, en kontrefor som stöttar kyrkan utan att röra den magnifikt stensatta norrväggen. I första steget föreslog vi att den kopplade men då samtidigt fristående absiden, skulle vara helt täckt av koppar som en fortsättning på det vackert ärgade koppartaken som samlar kyrkans alla delar till en helhet. I det andra steget fick absiden sin efterfrågade indelning med granitsockel, kalkputsad vägg och dubbelfalsat koppartak. Färgsättningen kommer både exteriört och interiört från granitens skiftningar i kyrkans norrvägg i tillägg till de ingående naturmaterialen.
Den extra höga sockeln har formats till en alltid uppvärmd utebänk, speglad på insidan av en yllefodrad betongbänk klädd i ofärgat Tärnsjöläder sytt på plats av Sadelmakarmästarna. Insidans golv av stora kalkstensplattor med fossiler från Norrvange, får rummet att kännas som en liten del av något mycket större. Kalkputsens indelning följer skarvarna i den platsgjutna betongen, i lädret och i golvet av sten och sand.
På dagen badar rummet i dagsljusljus från taklanterninen, övriga glaspartiers placering erbjuder både utblickar och insynskyddande vrår. På kvällen och i höstmörkret lyser levande ljus upp de putsade och såpbehandlade väggarna. Den smidda ljusbäraren är en del av rummet. Mjukhet och ljuddämpning ger konstsömnadsmästare Katarina Evans vackra draperi som vi ritat med reverens till arkitekten Gunnar Asplund och Skogskyrkogårdens vackert omsorgsfulla arkitektur.
Karolina Keyzer och Emma Lindegård, som arbetade med projektet på Karolinas kontor, kommer att visa oss kyrkan tillsammans med kyrkoherden Torbjörn Gustavsson. Karolina hade även ansvar för landskap och inredning. Bygget genomfördes 2021.
TID OCH PLATS: Onsdag den 23 April, kl 17.30 – 19.00 (ca).
Vi samlas vid kyrkan strax före 17.30. Med kollektivtrafik åker man enklast T-bana till Brommaplan och därifrån buss 117 mot Spånga Station och stiger av vid hållplats Bromma Kyrka.
OBS! Anmälan och avgift
Anmälan via mail. Avgift 100:-/person, betalas i förväg via BG eller Swish, men först när plats bekräftats.