ons 6 nov
FRAMTIDENS ALVIK GENOM HÅLLBAR STADSUTVECKLING

Alvik, foto Vasakronan

Planeringen av Alviks strand har pågått i över tio år. Tillsammans med Stockholms stad har Vasakronan tittat på hur man bäst kan gå till väga för att skapa en tätare, sammanhållen och mer mångsidig och levande stadsmiljö. Det vattennära läget, närheten till Tvärbanan och naturområden som Alviksberget i väster och Mälarparken i söder, ger unika förutsättningar att skapa en mer attraktiv och levande stad med ambitionen att tillföra både bostäder och nya funktioner som inte finns i området i dagsläget, som förskola, restauranger och service. En viktig del är att utveckla stråk, torg, parker och skapa kopplingar med omgivningen, allt sådant som hör stadsutveckling till. Idag är Alviks strand ett relativt slutet område som inte är särskilt livfullt kvällstid.

Förslaget, som det såg ut fram till 2022, byggde bland annat på att stora delar av den befintliga bebyggelsen skulle rivas. När Skönhetsrådet yttrade sig över detaljplanen 2019 skrev de så här: ”Men eftersom staden står fast vid utfyllnader i vattnet och att riva en stor del av 1980-talets kontorspark ställer sig rådet fortsatt negativt till planförslaget. Skönhetsrådet finner det förvånande att staden föreslår rivning av ett stort antal fungerande hus utan att presentera någon kalkyl för vilken miljöpåverkan detta innebär…

I december 2022 fattade Vasakronan ett beslut som till stor del förändrade spelplanen. I korthet kan man säga att överenskommelsen med Stockholms stad ligger fast. Det betyder att utgångspunkten för utvecklingen fortsatt är att skapa en tät, sammanhållen, mångsidig och levande stadsmiljö. Men medan det tidigare förslaget byggde på rivning av stora delar av den befintliga bebyggelsen så innebär det nya förslaget motsatsen. Det vill säga att huvuddelen av den befintliga bebyggelsen behålls, inklusive de så kallade ”Bananhusen”, den gamla ”Tvålfabriken” och det gamla ”Laboratoriet”.

Att skapa en ny stadsdel utifrån befintlig bebyggelse ställer helt andra krav på oss som byggherre, våra arkitekter och även staden, men beslutet att behålla merparten av fastigheterna känns både bra i magen och som en spännande och kul utmaning! Förhoppningen är att nya Alviks Strand ska stå klart 2030 och då erbjuda bostäder, kontor, förskola, service och fina grönytor. En bra livsmiljö helt enkelt”, säger Susanne Bäckström.

Susanne Bäckström, som är chef för stads- och fastighetsutveckling på Vasakronan, och Henrik Nerlund, sekreterare och kanslichef för Skönhetsrådet, kommer att beskriva Alviks karaktär i sitt sammanhang och berätta om planeringen för det nya Alvik genom hållbar stadsutveckling. Både Susanne och Henrik är för övrigt medlemmar i styrelsen för ArkDes Vänner.

TID OCH PLATS:
Onsdag den 6 november, kl 15.00 – 17.00 (ca).
Vi ses vid Coore Conference – Alviks strand, Gustavslundsvägen 141.
Vi börjar med en promenad på runt 30 minuter för att orientera oss i området och fortsätter sedan inomhus.

OBS! Anmälan och avgift
Antalet deltagare till visningen är begränsad till 25 personer.
Anmälan via mail.
Avgift 100:-/person, betalas i förväg via BG eller Swish, men först när plats bekräftats.