tor 26 sep
BOBERGSTORGET

Bobergstorget. Fotograf Jann Lipka
Bobergstorget. Fotograf Jann Lipka

Bebyggelsen i Gasverksområdet härstammar till största del från slutet av 1800-talet. Ferdinand Boberg är arkitekten som står bakom de mest betydande byggnaderna i området, bland annat de två cylindriska gasklockorna. Sweco Architects har jobbat med flera delar av Gasverksområdet. Bobergstorget, som invigdes i maj 2022, nominerades till Sveriges finaste landskapspris, Landmärket, av Sveriges Arkitekter.

”Efter mer än 100 år av industriell verksamhet stängdes Gasverksområdet i Stockholm år 2011. Sedan 2017 pågår ombyggnaden av det tidigare industriområdet till en levande stadsdel och den första delen är nu färdigställd. Vad som tidigare var en miljöfarlig industri är nu del av ett hållbart stadsutvecklingsområde med integrerad dagvattenhantering.

Den yttre miljön har getts en särskild omsorg och relationen mellan de historiska byggnaderna och utemiljön har studerats noggrant. Vi har försökt arbeta med enkla medel och i princip försökt göra så lite som möjligt, samtidigt som vi har utvecklat en grammatik av noggrant utvalda åtgärder, därför är vegetationen begränsad i den historiska delen av området och alla material som används ingår i en noggrant utvald palett. Det största offentliga utrymmet är det centrala torget, som är en fokuspunkt i området och binder samman gator, stigar och gränder.

Gasverksområdet är ett exempel på hur ett industriellt kulturarvsområde kan
förvandlas till sitt innehåll samtidigt som de historiska värdena bevaras. En tidigare sluten värld har öppnat upp för social användning och stadsliv.”
(Från Torbjörn Anderssons och Stefan Sundströms beskrivning)

Thorbjörn Andersson och Staffan Sundström, landskapsarkitekter på Sweco, kommer att visa och berätta.

TID OCH PLATS: Torsdag 26 september, kl 16.00 – 17.30 (ca).
Vi samlas vid korsningen Bobergsgatan och Gasverksvägen vid den tidigare infarten till området, en plats från vilken man upplever de två gasklockornas majestät.

OBS! Anmälan och avgift
Antalet deltagare till visningen är begränsad till 25 personer.
Anmälan via mail.
Avgift 100:-/person, betalas i förväg via BG eller Swish, men först när plats bekräftats.