I tidigare föreläsningar har föreningen tagit upp ett antal olika aspekter på frågan om förtätningen av staden och konsekvenserna för livet i staden. Ofta har Stockholms byggande och planering varit i fokus. Höstens föreläsningsserie ska ge oss ett vidare perspektiv på Stockholms planering. Vad händer i regionen och i förorten? Och hur hanteras barnen behov i dagens förtätningsprocess.
Läs mer om föreläsningarna i bifogade programblad (PDF 75 kB)
OBS! Evenemanget är öppet även för icke medlemmar, så tag med dig dina vänner!
AVGIFT: Föreläsningarna kostar 150 kr/gång. Om man betalar för alla tre föreläsningarna kostar det 360 kr. Vid föreläsningarna på Aula ArkDes kan vi inte längre ta emot kontant betalning. Läs på sid 4 i detta medlemsbrev om olika betalningssätt. Anmälan krävs ej.
STOCKHOLMSREGIONENS UTVECKLING
Stockholmsregionen växer och för att bereda plats för alla nytillkomna måste länet utveckla, förtätas och rymma fler. Idag bor ca 2,2 miljoner invånare i länet och år 2050 förväntas det vara 50 procent fler. I juni 2018 antogs den regionala utvecklingsplanen RUFS 2050 av landstingsfullmäktige. Den visar regionens samlade vilja och pekar ut hur regionen bör växa och utvecklas liksom vad som är viktigast att hantera de kommande åtta åren, 2018-2026. Arbetet presenteras av Bette Malmros, regionplanerare, och Jessica Andersson, avdelningschef och planeringsarkitekt, vid Stockholms läns landsting.
TID OCH PLATS: onsdagen den 3 oktober kl. 16.00, Aula ArkDes
TVÅ FÖRORTER I FÖRVANDLING
Fokus Skärholmen I det växande Stockholm har staden beslutat att genomföra ett profilprojekt i Skärholmen för socialt hållbar stadsutveckling, ett projekt som omfattar 4000 nya lägenheter. I satsningen prövas delvis nya metoder för att minska detaljstyrningen, skapa snabbare planprocesser och öka möjligheten för byggherrar med olika storlek och målsättning att delta. Projektchef Arkitekt Karin Ahlzén berättar.
Hovsjö i Södertälje har de senaste tio åren genomgått ett omfattande förnyelsearbete som tog sin början i en social mobilisering av ungdomar inom området. Arbetet inleddes bl. a. med underhåll av den centrala parken och upprustning med en fotbollsplan. Projektet presenteras av initiativtagaren, dåvarande vd för det kommunala bolaget Telge Hovsjö, Patrik Derk (idag i Ramböll).
TID OCH PLATS: Onsdagen den 7 november kl. 16.00, Aula ArkDes
BARN I DEN FÖRTÄTADE STADEN
Debatten om hur vi planerar och förtätar utan hänsyn till barnens perspektiv har varit livlig i flera år. Boverket har agerat med vägledning för kommunerna, men ändå glöms barnen bort när den dyra marken fördelas av fastighets- eller exploateringskontor i de stora täta städerna. Staden anlägger inte nya fina parker, i stället naggar man i kanten på de grönområden och parker som finns – med nya höga flervåningshus. Skolor och förskolor blir överfulla med för små skolgårdar och förskolegårdar och befintlig parkmark blir hårt sliten. Den som berättar för oss är Suzanne de Laval, arkitekt och teknologie doktor har i många år forskat, skrivit om och deltagit i debatten i frågor kring dess frågor.
TID OCH PLATS: Onsdagen den 12 december kl. 16.00, Aula ArkDes, OBS ändrat datum!