Vår lördagsutflykt till Gustavsberg startar i fabriksområdet där Gustavsbergs porslinsfabrik grundlades 1825. Fabriksområdet bjuder idag ett brett spektrum av byggnader från verksamhetens snart 200-åriga historia. Vår guide sätter in porslinsfabriken i ett industri- och arkitekturhistoriskt sammanhang. Från fabriksområdet vandrar vi mot gamla Gustavsberg vid kyrkan och intilliggande bruksgator. Miljön kännetecknas av snickarglädje, ståtliga trädalléer och trädgårdar. Området ritades av Magnus Isaeus, en av tidens ledande arkitekter. Husen byggdes för porslinsfabrikens förmän och yrkesskickliga anställda. Så hämtar bussen upp oss för en rundtur i Gustavsberg. I norr ligger Höjdhagen och Lugnet, två bostadsområden som speglar brukssamhällets utveckling 1938- 1955. Bebyggelsen ritades av arkitekten Olof Thunström, även kallad Thun-Olle (1896-1962) på KFs arkitektkontor. Thun-Olle räknas till funktionalismens pionjärer i Sverige. I Höjdhagen ser vi hans säregna enfamiljshus från 1938-42 som hör till hans mer uppmärksammade verk i Gustavsberg. Men även Lugnet representerar folkhemsfunkis av bästa märke. I söder ligger Hästhagen, med sina punkthus på pelare, där Thun-Olle inspirerats av Le Corbusiers villa Savoye.
Efter lunch på restaurang Bistro får vi höra om dagens Gustavsberg. Vi börjar i det runda f d kommunhuset vid en modell över ortens centrum och får höra om de planer och byggnadsprojekt som pågår, varefter vi vandrar en stund i de nya kvarteren. Våra ciceroner är kulturhistoriker Johan Aspfors, som vi träffat tidigare i Nacka/Kvarnholmen, och Fredrik Sneibjerg (L), ordförande i kommunstyrelsens planutskott.
TID OCH PLATS: Lördagen den 13 maj, kl. 9.30 Buss hämtar vid Vasagatan 20, mitt emot Centralen. Åter i stan ca kl. 15.30.
AVGIFT: 790 kr
ANMÄLAN: Anmälan och inbetalning senast den 28 april